ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wifi en netwerkaansluitingen in nieuwe woningen

Een woning zonder internet verbinding, wie kan het nog voorstellen? Streamen, browsen, chatten, netflix….. we zijn 24 uur per dag online. Komende jaren zal dit alleen maar toenemen, mede dankzij de technische ontwikkelingen. Toch worden er nog veel nieuwbouw woningen opgeleverd met te weinig of zelfs zonder netwerkaansluitingen.

Netwerkaansluitingen tot de meterkast

Netwerkaansluitingen-stabiele-wifi

Tot de meterkast is er meestal niets aan de hand. Nederland kent een uitstekende infrastructuur voor het internet. Wereldwijd eindigen we in de top 10 van landen met snel en betrouwbaar internet.

huis is dit vaak anders. Veel huishoudens kampen met instabiele verbindingen, bijvoorbeeld door een slecht geplaatst wifi punt. Het zou beter zijn als huizen meerdere netwerkaansluitingen hadden die naar de meterkast uit komen. Daar kun je dan de wifi punten mee onder verdelen. Bewoners zitten niet te wachten op het trekken van kabels door het huis, Vaak is dit zelfs niet meer te doen, omdat de kabelgoten al vol zitten. Bij nieuwbouw is dit een ander verhaal. Daar kan op de bouwtekening al rekening gehouden worden met het leggen van kabels.

Nederlandse Technische Afspraak

Veel betrokkenen werken aan afspraken over de eisen waar internet in huizen en overige gebouwen aan moet voldoen. Dat gebeurd op initiatief van  Techniek Nederland. Deelnemers zijn onder andere: NEN, KPN, Vodafone Ziggo, Vita Valley, ElectroStyling en KIEN Innovatiemeesters. Gezamenlijk is gekomen tot een eerste set aan afspraken met de naam NTA 8055.

Veel woningen worden opgeleverd zonder aan de afspraken te voldoen.

De afkorting NTA staat voor Nederlandse Techniek Afspraak. Dit vormt een alternatief voor een volwaardige norm en is geschikt als snelle oplossing als er geen consensus nodig is van alle belanghebbenden en wanneer er sprake is van snel veranderende technologie, In de praktijk worden er helaas nog erg veel woningen opgeleverd die de afspraak niet na komen. Dit is dus een gemiste kans, want int het belang van stabiel internet (wifi) neemt de komende jaren alleen maar toe. Er komen namelijk steeds meer apparaten in huis. Denk hierbij aan beveiligingscamera’s, inbraakalarmen en thermostaten. die hebben een stabiele verbinding nodig. Ook entertainment speelt een grote rol: We streamen steeds meer bijvoorbeeld spotify en netflix. Binnenkort word Windows 7 niet meer ondersteund en dit heeft ook gevolgen met betrekking tot de snelheid.

Wifi Accespoint

Om een goede en stabiele wifi verbinding te krijgen kun je het beste wifi Acces Points laten installeren. Met een wifi Acces Point kun je een draadloos netwerk opzetten. Je sluit het Acces Point aan op je router of switch met een netwerkkabel. Computer Check levert Acces Points met een hoog zendvermogen. Ze zijn geschikt voor de veeleisende thuisgebruiker voor het streamen van Netflix tot online gaming. Ook levert Computer Check Acces Points voor de zakelijke branche.

Inhoudsopgave