ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Nieuwe functies in de Mei 2020 update van Windows 10?

Microsoft brengt in deze periode de Mei 2020 update uit voor Windows 10. Het is de eerste grote update voor het systeem van dit jaar. Wat voor nieuws valt er te verwachten?

De Mei 2020 update voor Windows 10 is al een tijd geleden aangekondigd. Deze update word ook wel genoemd ”Windows 10 May 2020 Update”. De laatste testversie was klaar in april van 2020. Wanneer deze versie van Windows uit komt is nog niet helemaal zeker, maar zeer binnenkort kun je wel aannemen. Denk hieraan bijvoorbeeld het einde van de maand of begin Juni dit jaar. Zeer waarschijnlijk zorgt de coronacrisis voor de uitstel van deze ”mei” update.

Vormgeving van de update

Er zijn geruchten dat de vormgeving van Windows 10 gaat veranderen. De iconen worden wat meer afgerond. De vensters hebben nu allemaal nog scherpe hoeken. Microsoft laat zich er niet over uit, maar verschillende technologie-websites weten dit zeker. Er komen meer mogelijkheden om de vormgeving weer naar uw eigen hand te zetten.

Microsoft Cortana

De spraakassistent van Windows. Veel mensen zullen dit niet of nauwelijks gebruiken. Je moet immers een microfoon op je computer of laptop hebben om deze functie te gebruiken. Microsoft blijft echter wel in deze functie geloven. Na deze ”may update” verplaatsen ze deze snelkoppeling waarschijnlijk naar het bureaublad. Ook kan Cortana helpen bij het versturen van e-mail berichten of een vergadering inplannen in bijvoorbeeld Outlook.

Betere zoekfunctie

Microsoft gaat de zoekfunctie sterk verbeteren. Het maakt niet uit of je nu zoekt via het vergrootglas links onderin of via de zoekbalk in de Verkenner. De resultaten moeten nauwkeuriger en beter aansluiten of de ingevoerde zoekopdracht. Ook het indexeren (op de achtergrond doorzoeken en analyseren van alles bestanden) gaat veel soepeler en sneller. Nu zetten veel mensen dat vaak uit, omdat dit veel geheugen vraagt. Na deze update stelt Windows dit standaard in dat deze weer aan gaat en stopt wanneer dit te veel geheugen vraagt. Ook als je via Windows zoekt naar informatie op een website komt dit als screenshot te voorschijn.

Windows-update-may-2020

Er komen ook knoppen om snel naar de populaire onderwerpen te zoeken. Denk onder andere aan het nieuws, het weer of bijvoorbeeld Netflix.

Een Bluetooth apparaat aansluiten

Bijvoorbeeld een draadloze muis of toetsenbord die je wilt koppelen aan de pc of laptop gaat na de update ook gemakkelijker. Je hoeft niet meer naar de Windows instellingen om deze te koppelen, maar je krijgt een melding als deze is gevonden. Het apparaat moet wel in de ”zoekstand” staan.

Ook de video’s spelen soepeler af

Door de verbeterde techniek spelen de video’s vloeiender af zonder hapering. Ook al heeft je pc of laptop een verouderde videokaart. De videobeelden worden dus geoptimaliseerd voor de grafische verwerking.

Het herstellen is makkelijker gemaakt.

Heb je problemen met de computer? Je kunt hem via de nieuwe functie snel en eenvoudig herstellen. Je kunt er voor kiezen om hem te herstellen hoe deze was in een eerdere staat. Let wel op dat programma’s wel verwijderd kunnen worden. De persoonlijke bestanden blijven wel behouden. Je kunt daarvoor kiezen. Deze nieuwe functie gebruikt de cloud opslag voor de Windows bestanden, oftewel bestanden die op het internet staan. Via een goede en snelle internetverbinding gaat het redelijk snel en betrouwbaar. Dit is allemaal vernieuwd in de mei 2020 update van Microsoft.

De muissnelheid

Je kunt de snelheid van de muis tegenwoordig ook via ”instellingen” eenvoudig en snel configureren. Dit kon hiervoor alleen via het ”oude” configuratiescherm. Je kunt nu dus direct vanuit het start menu de instellingen beheren en instellen. Microsoft wil eigenlijk alles centraal neerzetten in het instellingen menu en zo dus samen in elkaar over te laten vloeien.

Hoe kan ik de update verkrijgen?

Je kunt de update op verschillende manieren verkrijgen. Microsoft verspreid de update eigenlijk automatisch met de reguliere Windows updates. Je kunt hier dus op wachten tot je aan de beurt bent. Ook kun je de Windows updates handmatig starten via:

  • Op start klikken
  • Daarna op instellingen klikken
  • De instellingen openen met de laatst bezochte pagina. Je kunt klikken op start linksboven om naar het hoofdmenu te gaan.
  • Klik op systeem
  • Bekijk de info

Er komt nu bij ”Windows specificaties” te staan welke versie je hebt. De update heeft tot nu toe het nummer: 2004. Indien er een lager getal staat is je computer of laptop nog niet voorzien van deze nieuwe Windows update. Je kunt er ook voor kiezen om even contact op te kunnen nemen voor verdere informatie: 0182 – 20 50 80

De volgende artikelen kunnen interessant zijn:

Inhoudsopgave