ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ransomware Anatova

Anatova is de naam van een nieuw soort ransomware waarvoor McAfee waarschuwt. De malware heeft in Nederland ook al meerdere slachtoffers gemaakt, maar slaat vooral toe in de Verenigde Staten en België.

Ransomware-anatov-McAfee-Computer-Check

Ransomware Anatova probeert niet alleen bestanden op de geïnfecteerde computer te versleutelen. Deze ransomware anatova probeert ook alle gedeelde mappen op het netwerk te vergrendelen. De hackers dreigen je om te gaan betalen. Meestal is dit in bitcoins of andere crypto. Dit bedrag is gemiddeld ruim €750 om je bestanden weer terug te krijgen.

Volgens McAfee is deze variant van ransomware bijzonder, omdat het modulair is gebouwd. Er kunnen later nog uitbreidingen in de ransomware worden toegevoegd. Deze ransomware is verder ook nog op zoek naar de persoonlijke en gevoelige bestanden. Dit soort versleuteld eerst de kleine bestanden, daarna de grotere. Dit komt omdat de ransomware zich sneller kan voort zetten.

Uitgesloten landen ransomware anatova

Degenen achter de ransomware hebben het tot nu toe breed weten te verspreiden en zetten daar allerlei methoden voor in. Niet alleen via spammails, maar ook brute-force aanvallen, gehackte websites, installers, downloads en nepupdates. De ransomware anatova is tot nu toe het meest in de Verenigde Staten gedetecteerd, gevolgd door België. In Nederland zijn er een stuk minder detecties ten opzichte van die landen.

Opvallend genoeg is Anatova specifiek ontwikkeld om computers in bepaalde landen niet te infecteren. Het gaat om voormalig Sovjet-landen, maar ook Syrië, Egypte, Marokko, Irak en India. Volgens de onderzoekers van McAfee is dat vaak een aanwijzing dat een van de ontwikkelaars daar vandaan komt. “Maar in dit geval is het wel verrassend om ook andere landen te zien. We hebben geen duidelijke hypothese over waarom specifiek deze landen uitgesloten zijn.”

Bij Computer Check kun je terecht voor meer informatie. Mochten er nog vragen zijn kun je contact opnemen. Klik hier om McAfee aan te schaffen om deze problemen voor te zijn.

Let op Windows 7 word binnenkort niet meer ondersteunt. 

Windows 10 kun je ook persoonlijker maken door wat kleine aanpassingen.

Inhoudsopgave