ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Onderweg veilig WiFi gebruiken

Onderweg en op vakantie gebruiken veel mensen openbare wifi hotspots om op het internet te surfen. Openbare wifi verbindingen zijn dan erg handig om met de smartphone, tablet of laptop op het internet te gaan. Maar is dit wel veilig?

Wifi Veilig internetten

Internet voor onderweg

Er zijn meerdere manieren om buitenshuis met een mobiel apparaat het internet op te gaan. U kunt een internetabonnement afsluiten bij een provider. U maakt dan gebruik van bijvoorbeeld een 3G- of 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via het mobiele netwerk verspreid over het gehele land en is dus overal beschikbaar. Dit is zeker een veilige manier om buitenshuis te internetten. Op deze manier kunt u dus ook zonder gevaar gebruikmaken van bijvoorbeeld internetbankieren. Maar aan zo’n abonnement zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Een andere manier om onderweg te surfen, is via wifi. Wifi is een draadloze internetverbinding. bijna iedereen die heeft zo’n verbinding thuis. Maar ook op steeds meer openbare plekken kunt u gebruikmaken van een wifi netwerk. Maar is dat wel veilig?

Draadloze internet verbinding

In veel cafés, winkels, hotels en zelfs in het openbaar vervoer en op de camping kunt u het internet opgaan met behulp van zogeheten wifi hotspots. Meestal is het gebruik van deze wifi-hotspots gratis, maar soms wordt er een klein bedrag gevraagd om in te kunnen loggen. Deze internetverbindingen zijn natuurlijk heel handig, want u kunt overal uw e-mail bekijken of de vertrektijd van de trein opzoeken. Maar ga hier met beleid mee om. Want experts zeggen dat alle openbare wifi-netwerken in principe onveilig zijn.

Open verbindingen

Veel openbare wifi hotspots hebben helemaal geen beveiliging en zijn vaak helemaal open, zoals we dat noemen. Als u voor de draadloze internetverbinding geen wachtwoord hoeft in te vullen, weet u dat u te maken hebt met een open netwerk. Daar kunt u gewoon mee internetten. Maar deze verbindingen worden als erg onveilig gezien. Kwaadwillenden kunnen met simpele software uw gegevens ‘afluisteren’. Internetcriminelen kunnen dus zonder veel moeite met u meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi verbinding. Het advies is dan ook om zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort open wifi-hotspots. Hoe handig het ook is.

Beveiligde verbinding

Er zijn ook beveiligde wifi hotspots. Ze kunnen op meerdere manieren beveiligd worden. De ene beveiliging is beter dan de andere, Maar in het algemeen geldt het volgende: bij een beveiligde wifi hotspot heeft u een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken. De term ‘beveiligd‘ is echter wat misleidend. Want niet alle verbindingen met een wachtwoord, zijn daarmee ook veilig. Zo wordt het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld cafés aan iedereen gegeven. Het wachtwoord is dus ook beschikbaar voor internetcriminelen. En ook als u moet betalen voor toegang, is de verbinding niet extra veilig.

Als u het houdt bij algemeen browsen op het internet, zoals het nieuws lezen op nu.nl of de weervoorspellingen volgen op Buienradar, dan kunt u gerust het internet op via een wifi verbinding. Op deze sites geeft u geen persoonlijke gegevens af waardoor u niet interessant bent voor internetcriminelen die eventueel ‘meekijken’.
Doe nooit via wifi echt privacy en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, e-mailen, facebooken of gebruikmaken van uw DigiD. Wilt u wel buitenshuis internetbankieren, facebooken of e-mailen? Zet dan uw wifi-netwerk uit en maak voor uw internetverbinding gebruik van het internetabonnement van uw provider of mobiele telefoon. U gebruikt dan het veilige 3G- of 4G-netwerk.

Computerhulp nodig?
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave