ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kun je zelf jouw computer herstellen?

De computer herstellen

Wanneer er een probleem is met jouw computer dan kan het vaak helpen om de computer te herstellen, maar kun je dit altijd zelf doen? Dat is de vraag die wij voor jou zullen beantwoorden zodat je ook weet wanneer je hulp moet inschakelen.

Herstart de pc

Dit klinkt misschien als overbodig nieuw, maar je zal niet de eerste zijn die het toch vergeet. In het geval van computerproblemen moet je altijd als eerste de computer herstarten door hem uit en aan te zetten, eventueel kun je ook nog de stekker even uit het stopcontact halen. Wellicht is er een belangrijke update die nog uitgevoerd moest worden.

Schijfopruiming

Een andere manier om de computer te herstellen is door schijfopruiming uit te voeren, dit kun je prima zelf doen. Schijfopruiming vind je in de systeemwerkset welke zich onder de bureauaccessoires schuilt. Door het uitvoeren van schijfopruiming zullen veel overbodig tijdelijke bestanden van de computer gehaald worden, dit kan al veel computerproblemen oplossen.

Data recovery

Wanneer je door een bepaalde reden gegevens bent kwijtgeraakt en data recovery nodig hebt om deze terug te krijgen dan is het waarschijnlijk verstandiger om computerhulp in te schakelen. Zelf de computer herstellen kan redelijk ingewikkeld zijn wanneer je bestanden terug wilt halen. Bovendien zijn er genoeg bedrijven die jou hier snel en gemakkelijk mee kunnen helpen. Zo kun je toch nogal jouw gegeven terugkrijgen.

Schijffragmentatie

Wanneer je volledig de computer herstellen wilt dan kan het een optie zijn om alle bestanden van de harde schijf te halen door het uitvoeren van schijffragmentatie. Dit kan via dezelfde weg als het uitvoeren van schijfopruiming, houdt er wel rekening mee dan na een schijffragmentatie alle bestanden werkelijk van de schijf af zijn, zorg er dus voor dat je alle bestanden die je wilt bewaren ergens anders opgeslagen hebt.

Disk fragmentation-Schijffragmentatie

Zoals je wel ziet kun je veel onderdelen van het computer herstellen zelf uitvoeren, alleen data recovery blijft een dingetje wat je het beste aan de professionals kunt overlaten, anders kunnen er nog dingen misgaan.

Onze andere artikelen kunnen voor jou ook erg interessant zijn:

Inhoudsopgave