ICT Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Houd uw bankzaken privé!

Let op uw smartphone!

Let op er is helaas een nieuw soort Android virus uit. Het virus kan gebruikersnamen en wachtwoorden tijdens het internetbankieren achterhalen. De virussen voor Android toestellen zijn ontdekt door ESET het Slowaakse Cybersecurity bedrijf. Het virus werd verspreid door verschillende apps via de Google Play Store. In vele gevallen zou het om bepaalde apps gaan die je Android telefoon of tablet op zou kunnen schonen, maar niets is minder waar. In werkelijkheid leest het virus mee terwijl u uw bankzaken regelt.

Ook zou het virus een soort nep versie van de apps internet bankieren na te bootsen en sms berichten uit te kunnen lezen en te gebruiken om de bankbetaling te bevestigen.

Je kunt het virus zo het makkelijkste verwijderen:

Zodra de verkeerde app met het virus geïnstalleerd is kreeg je een melding op je telefoon of tablet te zien met de melding dat je een van deze drie apps moest installeren om verder te kunnen gaan: Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update. Daar zit het virus in genesteld.

Hoe kun je dit probleem verhelpen?

Je kunt de verkeerde apps met het virus zelf verwijderen om naar Instellingen > Beveiliging > Apps voor apparaatbeheer te gaan en daar Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update uit te vinken. Daarna moet je de app direct verwijderen van je telefoon of tablet via Instellingen > Apps. De namen en menustructuur kunnen per Android telefoon of tablet verschillen, maar komen wel een beetje op hetzelfde neer. Als laatste kun je de fictieve app verwijderen die via Google Play is geïnstalleerd en gedownload. De app heet MEX Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS of World News PRO.

Mocht u er zelf niet uit komen kan computer service Waddinxveen wellicht iets voor u betekenen.

Aantal infecties in Nederland toegenomen.

Er zijn in Nederland veel infecties. Het aantal is flink toegenomen de laatste tijd. Mogelijk heeft het te maken met de populariteit van opschoon-apps in Nederland. Eset is dit druk aan het onderzoeken.

Niet alleen voor uw smartphone

Let tegenwoordig ook op uw computers of laptops in uw netwerk. Een computer kan namelijk heel snel een virus of een ongewenst bestand in het netwerk nestelen. Computer Check kunt ook uw apparaten voorzien van deze krachtige virusscanners voor een zeer voordelige prijs! Uw computer is daarna volledig beschermd en u kunt onbezorgd internetten en werken.
Mocht u geïnteresseerd zijn kunt u contact opnemen met ons.

Inhoudsopgave